Przejdź do treści głównej

Jak zmienić/zresetować hasło klienta w systemie cairo.B2B?

Zmiana hasła a resetowanie hasła

Na początek należy wyjaśnić różnicę pomiędzy zmianą a resetowaniem hasła.

  • zmiana hasła – zakłada, że Klient zna swoje hasło, ale w ramach dbałości o bezpieczeństwo chcemy wymusić jego zmianę. Wymuszenie polega na braku możliwości zalogowania się bez uprzedniego ustawienia nowego hasła.
  • resetowanie hasła – zakłada, że Klient zapomniał swojego hasła i nie może dostać się do systemu. W takim przypadku generowany jest mail z tymczasowym hasłem, analogiczny jak przy tworzeniu konta.

Zmiana hasła dotyczy aktywnych użytkowników, resetowanie hasła stosuje się wyłącznie w przypadku utraty dostępu.

1. Okresowa zmiana haseł klienckich

Okresowe zmiany haseł klienckich są jedną z dobrych praktyk bezpieczeństwa w systemie cairo.B2B.

Można je realizować na dwa sposoby.

Parametry systemowe

W panelu administracyjnym należy przejść do Ustawienia > Parametry systemu, gdzie dostępne są następujące opcje:

  • Czas życia hasła – wartość w sekundach, po której następuje automatyczne wymuszenie zmiany hasła:
    • 604 800 s – 7 dni
    • 2 592 000 s – 30 dni
  • Wymuś zmianę hasła:
    • false – użytkownik po wyznaczonym czasie jest informowany o konieczności zmiany hasła
    • true – po wyznaczonym czasie użytkownik nie może się zalogować bez zmiany hasła

Ustawienie parametru „Wymuś zmianę hasła” na true blokuje logowanie do momentu zmiany hasła.

Menu Klienci

W menu Klienci można skorzystać z wbudowanej opcji filtrowania.

Po zaznaczeniu klientów możliwe jest masowe wymuszenie zmiany hasła.

Masowa zmiana hasła

Alternatywnie można skorzystać z pomarańczowej ikony gumki.

Ikona gumki

2. Resetowanie hasła klienta

Jeżeli Klient zapomni hasła, należy przeprowadzić jego reset.

  • na liście Klientów kliknąć przycisk Zmiana danych osobowych

Zmiana danych osobowych

  • zaznaczyć opcję Generowanie nowego hasła i kliknąć Zapisz

Generowanie nowego hasła

Reset hasła wysyła do Klienta wiadomość e-mail z tymczasowym hasłem i linkiem do ustawienia nowego.